Vituki-uszoda

2009.07.17. 08:35 - írta: avasarlo

Címkék: uszoda

Szokásommal ellentétben mostanában párszor úszásra adtam a fejem, mégpedig a fenti műintézményben. Az objektum pár percre a Lágymányosi-hídtól, az Obi mögött található - ám amilyen közel, olyan suttyó helyen: ha gyalog mész, akkor egy kemény trógertelep mellett kell elhaladnod, ami nem túl biztató, mint ahogy az sem pozitív, hogy egy jó darabon nincs járda, így a melletted elhúzó betonkeverőknek nagyon oda kell figyelniük... Ám ha ezen a részen átvergődsz, más világ nyílik meg. Kellemes parkszerűségben bújik meg az uszoda, fákkal korrektül körberakva; az egész helyet valami furcsa kettősség lengi be: a békeidőkbeli strandhangulat keveredik az indusztriális csepeli majdnem csepel szigeti környezettel, amit megfejel a néhány méterre elhúzó HÉV.

Az uszoda egy kinti medencéből, az épületben pedig egy szaunából áll, illetve ilyenkor nyáron pár nm füves plázs. Utóbbi miatt napos időben az uszodajelleg elég erőteljesen átfordul strandfeelingbe a virslis-fagyis bódéval, a füvön sütkérező ötgyermekes családokkal és a napernyőkkel. Ennek megfelelően a közönség is vegyes: versenyre készülő, triatlonisták, úszóiskolások - a 10 éves gyerekekkel ocsmány módon ordibál az edző -, nyugdíjas mellúszók, szétgyúrt-kitetovált kopaszok stb. Legutóbb búvárok is előkerültek, full felszereléssel. Most a nyári szünetben néha kicsit túlteng a strand, így előfordul, hogy nem nagyon van hely úszni, főleg, ha 1-2 sávot stoppol valamilyen foglalkozás vagy edzés.


A víz minősége okés, nem hagyják berohadni - végül is vízügyi kutatóintézet működteti az uszodát -, és az öltöző is, bár kicsit lepukkant, de rendben van tartva. a napi belépő 1250 HUf, ami gondolom, normál árnak mondható, és nincs rajta időkorlát.

Összességében nekem bejön a hely, néha ugyan zavar a nyári tömeg, de a sajátos környezet, és mivel nekem közel van, alap választássa teszi a helyet.

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://avasarlo.blog.hu/api/trackback/id/tr741250970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2009.07.17. 11:02:31

teljesen jó ez a foskolódó írás. csak a fele alaptalan.
"indusztriális csepeli környezettel"
jelezném, h az uszoda NEM Csepelen van, hanem a IX. kerületben. köze nincs a csepeli gyártelephez.
"egy kemény trógertelep mellett kell elhaladnod"
mit értesz trógertelep mellett?
"hogy egy jó darabon nincs járda"
már ha nem a HÉV mellett mész.
"Ennek megfelelően a közönség is vegyes: versenyre készülő, triatlonisták, úszóiskolások - a 10 éves gyerekekkel ocsmány módon ordibál az edző -, nyugdíjas mellúszók, szétgyúrt-kitetovált kopaszok stb."
amit szintén megtalálsz bármelyik másik strandon.

Behy 2009.07.17. 11:05:57

Üdv!

A leírás korrekt egy apró hibával. A vituki strandja nem Csepelen, hanem Ferencvárosban van.

avasarlo · http://avasarlo.blog.hu 2009.07.17. 11:14:03

a csepel javítva, sorry.

rocko, az írás nem foskolódó, olvasd el még egyszer. el sem hiszed: DICSÉRI a helyez.

bakaohki (törölt) 2009.07.17. 11:50:54

nekem túl strandszagú a képek alapján - a halálom amikor háton nekimegyek lubickoló néniknek-bácsiknak... - ellenben örülnék, ha "vásárlói szemmel" végigjárnál néhány uszodát, jó lenne egy ilyen lista (nem rég a Port alapján elmentem a Belvárosi Tanuszodához, ami - mint kiderült - egy bontásra váró lelakatolt, kivert-ablakú roncshalmaz).

BéLóg 2009.07.17. 12:09:31

Hehe. A Csepelen a komenista időkben a papírgyár által működtetett uszodát az önkormányzat nem volt hajlandó átvenni, még úgy sem, hogy számtalan tételt a külföldi tulajdonos még hajlandó lett volna fizetni. Tizennyolc éve nincs meg ez az uszodája egy nagyjából 170ezres létszámú kerületnek.
A polgármesterség 1990 óta vörös, csak hogy tudjátok.

Most százvagymennyi év után a papírgyár is bezárt, MERT a vörösök olyan feltételeket szabtak a tulajdonosnak, hogy az fejvesztve menekült egészen Dunaújvárosig, ahol asszem nemrég már el is kezdte gyártani a csepelről kiüldözött papírt a vadiúj tiptop gyár.

Sokáig tartsa meg a Vituki a jó szokásást az uszodájuk fenntartására!

cravo 2009.07.17. 12:41:56

Némi korrekciót én is hozzáfűznék. Az uszoda/strand már nem a VITUKI-é, hanem egy KFT működteti (ÉP-VÍZ-KÖR). A terület pedig (ki másé is lehetne) a Wallis-é. Mint ahogy kis országunkban sok hasonló esetben, ezt is, mint valamit is érő állami tulajdont, már eladták magánkézbe, természetesen jóval a piaci ár alatt, okosan. És el kell hogy keserítselek, a Wallis a komplett területet be fogja építeni, a Nagyvásárteleppel együtt. Hogy pontosan mivel, azt még ők sem tudják, de lesz pár torony-irodaház, meg lakópark, és hasonló fontos dolgok.
Tegnap pedig egy nagyon fincsi úszóoktató lány rendezgette a gyerkőcöket, egyáltalán nem ordenáré stílusban :)

szvaccs 2009.07.17. 13:10:14

Azért én megemlíteném, hogy méltatlan egy ilyen jó hangulatú, kedves helyhez a szociális helyiségek állapota.
Amikor először voltam ott, nagyon sokkolt, hogy a csúcsszuper szauna után egy lepukkant, kiszuperált slagcsővel kellene magam lehűteni. Ráadásul a szaunáért külön kell fizetni. Kétségtelen, hogy van valami a helyben, de nem tudom rávenni magam, hogy visszamenjek a fent említett slagcső miatt! :-)

avasarlo · http://avasarlo.blog.hu 2009.07.17. 13:14:43

@szvaccs: "Ráadásul a szaunáért külön kell fizetni. "

már nem kell.

_yossarian · http://szinhaz.blog.hu 2009.07.17. 13:22:08

@szvaccs: szerintem átvágtak, nem kell külön csengetni a szaunáért. Viszont:a közönség 90 százaléka fejkinthagyós nyanyamellben, beszélgetve úszik, sz'al sportolni vágyóknak felejtős a dolog ilyenkor nyáron.
@Rocko: te helikopterrel mentél oda? Olyan hajléktalantelep mellett kell elhaladni ha a gyorsforgalmi felől mész, hogy örülj, ha nem húzznak nyársra vacsora gyanánt.A mixerkocsik meg főleg télen a sötétben jelentenek kihívást, érdemes fényvisszaverő mellényt venni gyalog, nem vicc.A kisgyerekkel ordibáló úszóedző viszont sztem mindenhol alap, az itteni öttusaedzők legalább nem lépnek rá a gyerek ujjára ha félelmében ki akar mászni a medencéből, mint a Hajósban némelyik.

kispestipeti 2009.07.17. 13:39:09

miért? miért? miért kell mindig úgy nekifutni, hogy a végén el legyen rontva?
van egy ilyen-olyan, de sokak számára szerethető uszoda/strand egy eldugott szegletében a városnak (bár több ilyen lenne!!!) aki szereti, el tudja viselni a hiányosságait, az legyen ott (is) boldog, aki finnyás és jobbmódú, az kerülje el nagy ívben. így minden és mindenki a helyére kerül!
csak ezeket a beszólogatós, kijavítgatós,(bár a csepel, ferencváros pontosítás azért jól jött) okoskodós kommenteket tudnánk egyszer elfelejteni!!! értelmesen, szellemesen élménybeszámolni, az nem frankó? unalmas? az az érzésem sokakban él a kényszer, hogy be kell mutatkozni mindenáron a zinterneten, hogy én mégjobb fej, még sikeresebb vagyok minden posztolónál ám! csak a zéletben nem láccik ez a laza jófejség pl. a vituki uszodában jól érezve maga magát. (csak akinek inge, persze az vegye magára)

Ő az 2009.07.17. 14:07:41

Túlambicionált helyes sportnagyik veréssel fenyegettek, mikor itt egyszer tévedésből keresztbeúsztam barijaimhoz:

ez nem strand, hanem egy úszómedence egy pici szaunával és nagy zöldfelülettel körötte.
Mindenkinek csak javasolni tudom, ha meló előtt/után úszna egyet, munka helyett kámemkázni viszont strandot javaslok.

borca 2009.07.17. 15:16:31

@Rocko-: A környezetről csak annyit, hogy minap, amikor az uszodába mentem, nagyban folyt az illegális szemétégetés a szomszédban. Maga az uszoda viszont tényleg hangulatos a gyeppel, de nem ártana, ha a mellékhelyiségek takarítására nagyobb gondot fordítanának, a női wc meglehetősen ramaty állapotban volt.

Rocko- 2009.07.21. 12:44:40

@avasarlo: bocs, nekem nem ez jön le.

@BéLóg: biztos 18? sztem én még voltam a '90-es években ott. :)

@_yossarian: "ha a gyorsforgalmi felől mész"
ha. de ha a HÉV felôl, akkor nem.
amúgy kb. napi szinten járok arra, azért nem akkora a teherforgalom h percenként húzzon el vmi. :)

@borca: igen, kicsit rossz a pozícionálása a helynek.

Izzycsek 2009.08.04. 14:19:14

Csepel, nem 170000-es, hanem 78000-es városrész

manor 2009.08.04. 14:38:44

Ez a hely egész évben nyitva van? Keresek egy nyitott medencét télire, remélhetőleg azok olyankor nincsenek tele népekkel.

avasarlo · http://avasarlo.blog.hu 2009.08.04. 14:44:09

@manor: jaja, nyitva van, télen faszán gőzölgő vízben úszhatsz.

manor 2009.08.04. 15:22:20

@avasarlo:
hú, ez királyság, kösz, be is írom a naptáramba:)

proletar 2009.08.04. 17:43:56

"Kellemes parkszerűségben bújik meg az uszoda"
a kutatóintézet parkja egykor konkrétan arborétumnak készült, a gyűjtemény példányain kis táblával, ami ismertette a fajt és hogy milyen útonmódon jutott hozzá a telep.

SportNormal33 2009.10.22. 21:28:12

Marha nagy a feelingje, főleg téli estéken. Hírből sem ismerem a betegséget, pedig sokat uszok itt is a szabad ég alatt! Több ilyen helyet érdemelne a sportolni vágyó közönség!

robogo43 2010.07.18. 17:33:34

@avasarlo: kedvenc helyem a városban. Eldugott, kicsit lepattant, de a célnak megfelel. Úszómedence, szauna, zöld gyep, meghitt hangulat. Hétköznap kora délután előfordul, hogy csak a tied a medence és a szauna. Pénetek esténként tízig van nyitva. Kár, hogy kevés ilyen hely van a városban, és a hírek szerint ez sem lesz sokáig.

Knaliret 2011.04.05. 21:36:51

Sziasztok!
Hány méteres a medencéjük?

avasarlo · http://avasarlo.blog.hu 2011.04.06. 18:02:38

25 métetes.

a poszt óta annyit változott a véleményem, hogy már kevésbé jön be a miliő, egyszerűen túl nagy szutyok van az öltőzőben, és a medence alja is borzasztóan retkes...

vagy kevésbé figyelnek oda, vagy én lettem finnyásabb.

gtd (törölt) 2012.01.27. 20:34:53

relatív, de örülök utolsó hozzászólásodnak!
amikor utoljára ott voltam, elment a kedvem tőle, mert koszos volt a medence, az öltöző nem volt rendesen takarítva, a zuhanyzóban vagy rohadt minden, vagy tiszta vízkő volt. Egyszóval undorítóak voltak a körülmények. Nekem annyi pénzt megér drágább helyre menni, hogy kulturált legyen a környezet...

Eufemia 2012.05.30. 12:42:13

www.sportnegyed.hu/index.php?menu=fooldal
Íme az új honlap, igen felújították azóta,de ennek megfelelően jó drága is. Ettől függetlenül én is tervezem, hogy megnézem mert nekem útba esne, bár a 29 fokos vízben úszni...

Más kérdés, hogy a régi honlap jön fel a keresben elsőre és ha valaki azt nézi félrevezető, mert az árak jópár évesek!!!

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2012.06.09. 19:35:36

@Eufemia: Kösz az új honlapot. Nekem nem tűnt fel a nagy változás, a ffi öltöző és a vizesblokk szerintem ugyanaz, mint tavaly. A medence alja sem túl gusztusos. Ettől függetlenül lehet benne úszni, de ha valaki nagy sportolásra készül ne kánikulában menjen, mert a víz tényleg 29-30 fokos. Reggel és este viszont teljesen jó.

Eufemia 2012.06.11. 09:27:13

Hát én úszni mennék, és néha még a 26 fokos vízben is melegem van. Ergo asszem kihagyom, és találtam szintén nekem útbaeső másik uszodát sokkal olcsóbban, szintén jó nyitvatartással.... Erzsébeten a Gubacsi lakótelepen.Reggel 6-8ig 900forint!

Eufemia 2012.06.13. 09:01:03

Update: Az erzsébeti uszoda bizonytalan ideig zárva van... lejárt a 3 éves üzemeltetési szerződés, más veszi át az uszodát. Csak kérdem én akkor miért van zárva, ha elvileg van üzemeltető. Hihetetlen, hogy ebben az országban minden így megy. 3 éves létesítmény, új wellness részleggel és zárva van:(
süti beállítások módosítása