Pannonhalmi Apátsági Pincészet

2009.08.24. 07:40 - írta: avasarlo

Valamit jól csinálnak Pannonhalmán. Az itthoni hasonló célpontokkal összevetve özönlenek a turisták az apátságba, sorba állnak a lengyelek, magyarok, németek. A hely amúgy is remek adottságokkal bír (panoráma a pusztára, illetve a sokorói dombokra, kellemes park, tényleg szép épületegyüttes), de szerzetesék elég jól ráfejlesztettek erre az alapra. Persze lehet osztani az egyházat és sokszor kell is, de nem most: jelen esetben, amikor turistákat vonzó látványosság kivitelezéséről és működtetéséről van szó, tényleg példamutató az apátság munkája.


Aktuális látogatásunk célja ezúttal nem az apátság, utunk egyenesen a kicsit hátrébb található pincészethez vezetett. A pár éve működő cég első, vastag pluszpontját már az előző napokban megkapta: a weboldaluk információtartalma, kinézete, struktúrája és használhatósága nem csak a borászatok között kiemelkedő... Nyilván innen vadásztuk le a telefonszámot, amin keresztül erősen ajánlott előre bejelentkezni pincelátogatásra és/vagy kóstolóra: mi mindkettőt megpályáztuk.

A pince fogadórésze a kóstolóterasz, ami a Márton-domb keleti oldaláról ad full panorámát, jó kis hely. A pultban ülő két készséges csajnak leperkáljuk a beugrót (2500 HUF, körbevezetés a pincében + öt tételes kóstoló; 650-ért van csak vezetés opció), az indulásra még pár percet várni kell (javaslat: első alkalommal nem igazán volt egyértelmű, hogy mi merre van, hová kell menni - ezen 2 darab felirat kirakásával lehetne javítani).


A vezetés kb fél óra, a lány kicsit túlságosan is robotikusan leadott szöveggel nyit, de a kérdésekre korrekt válaszokat tud adni, látszik, hogy képben van. A pince és borfeldolgozó egyébként az eddig általam látottak közül a legmodernebb (pár éve Gál tibor rakta össze, pénz is volt), bár őszintén szólva nekem túlzottan steril, laborszerű a komplexum. Tényleg látszik, hogy itt minden over the top, de nekem akkor már jobban bejön a hasonlóan modern, de fényévekkel hangulatosabb Disznókő. Persze mindegy, nem nekem kell ide bejárnom, bort csömöszölni.

A látogatás a teraszon végződik kóstolással, ahol a másik, két fokkal spontánabb kiscsaj prezentálja a tételeket. Kellemes vége lsz így a napnak (késő délután van már), lightos a sauvignon blanc, nagyon ott van a Hemina. Itt azért becsusszan két feketepont: a beígért "házi pogácsa" helyett olcsó sajtostallért kapunk a kóstolóhoz, míg a csajok bent valóban pogácsát majszolnak. A másik pedig, hogy nem hajlandóak decire adni az Infusiót, ami ugyan a cég legdrágább bora (~5000), de azért nem egy több tízezer forintos csúcsbor, és gáz, hogy itt helyben nem bontanak.

Összességében korrekt és kellemes program a boros turistáknak a pincelátogatás, ha pedig egyben abszolváljuk az apátsági idegenvezetéssel és egy ebéddel, akkor majdnem egész napos etapot tudunk hétvégére szervezni, pestieknek pedig csak 1,5 órás autóút.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://avasarlo.blog.hu/api/trackback/id/tr821334326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baowah · http://baowah.blog.hu 2009.08.24. 14:12:31

És ha kicsit lejjebb gurultok, lehet borzokat szpottolni becsiccsentve.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.08.24. 14:47:22

Pár hete jártunk mi is ott. Tényleg nagyon korrekt.

chateautorres 2009.08.24. 15:09:53

Sajnos úgy tűnik, elég gyakori magyar betegség, hogy a pincészetek a csúcsboraikat nem hajlandók még a saját pincéjükben sem felbontani, meg kell venni az egész palackot. Ha nagyobb társasággal vagy OK, de amúgy ...

avasarlo · http://avasarlo.blog.hu 2009.08.24. 15:11:32

@chateautorres: pár hete gerééknél simán bontották a kopárt, meg a solust. mondjuk az étteremben.

borca 2009.08.24. 20:25:13

Szigorú vagyok, de én pont azt éreztem két pannonhalmi látogatásom alkalmával, hogy ugyan minden adott volna hozzá, mégsem igazán érzik a turizmus businesst Pannonhalmán. Az apátsági látogatás alkalmával nem köszöntötte senki a csoportot, csak betereltek minket egy terembe megnézni egy videót az apátságról. A projektor félúton elromlott, de a srác, aki elindította a filmet, már az elején kiment, úgy kellett felhajtani, hogy csináljon valamit. A pince vezetésnél pedig a betanult szövegek párosultak a szervezetlenséggel, ami nem túl vonzó kombináció.
süti beállítások módosítása