Amit Írországban látni kell

2006.04.10. 21:44 - írta: avasarlo

Címkék: utazás

A whisky, a barna sör, a U2 és a Westlife mellett millió kihagyhatatlan okot tudunk felsorolni, amiért el kell menni az ír szigetre. Most ebből a legjobb hármat listázzuk ki abszolút szubjektíven a turisták számára nélkülözhetetlen információkkal. Igen, Dublin kimarad.A whisky, a barna sör, a U2 és a Westlife mellett millió kihagyhatatlan okot tudunk felsorolni, amiért el kell menni az ír szigetre. Most ebből a legjobb hármat listázzuk ki abszolút szubjektíven, a turisták számára nélkülözhetetlen információkkal. Igen, Dublin kimarad.

A vásárló


1. Cliffs of Moher


Tény: minden írországi turista alfája és omegája a sziget nyugati felének közepére eső sziklás partszakasz.. „Moher sziklái” 8 kilométer hosszan húzódnak az Atlanti-óceán partján, s lábunkat 200-230 méterről lógathatjuk a mélybe és bámulhatjuk az alattunk köröző sirályokat. A sziklák előtt fullos tourist center vár, a fröccsöntött Mohereket és Szent Patrikokat itt tudjuk megvásárolni, de ami fontosabb, az itt levő parkolóban hagyhatjuk a kocsit. Innen rövid séta vezet a már tökéletesen a parton levő O’Brian (mi más…)-toronyhoz. A több kilométer hosszú sétaút innen délre vezet, közvetlenül a sziklaperemen, a legtöbb helyen biztosítással.

Megközelítés: a nyugati parton, legkönnyebben Galwayből és Limerickből közelíthető meg. A parkolónál menetrendszerinti busz áll meg, ez azonban elég rapszodikusan jár, így mindenképpen autó bérlése ajánlott. / Ez egyébként az ország egészére igaz: mivel a legcoolabb látnivalók távoli helyeken vannak, érdemes a rengeteg rent-a-car cég valamelyikét igénybe venni.

Képek

A Cliffs of Moher kötelező program egy ír látogatás során és nem csak azért mert a szuper óceáni view tiszta időben látni engedi következő állomásunkat.


2. Aran-szigetek

Újabb kötelező program. Nem messze a nyugati parttól három sziget együttese, egyike a megmaradt (és a kormány által erősen gondozott) gaelic teületeknek, ahol a helyiek írül szólnak hozzád a kocsmában (vöröshajú hazánkfia frappáns I don’t speak Irish-sal találta fel magát). Inishmaan, Inishmoor és Inisheer mind egyedi a maga nemében, neolit maradványok, végtelen kő- és birkatengerek leellenőrzése után jó kis kikötőkben fekvő kocsmákba kell betérnünk.

Megközelítés: komppal Doolinból vagy Galwayból. A hajók elég szezonálisan járnak, ezért tavasszal és ősszel már érkezés előtt érdemes megnézni. A szigeteken pedig kihagyhatatlan a biciklibérlés.

Képek

3. Giant’s Causeway + Antrim

Már a brit csizmák által taposott földhöz tartozik az észak-írországi Giant’s Causeway, aminek különleges sziklaképződményei tényleg egyedülállóak. A hat-(vagy nyolc?) szögletű „rudakból” álló bazaltömlést a legenda szerint egy óriás építette, hogy a túlparton (értsd: Skócia) lakó szerelméhez eljusson. A tengerparti séta után érdemes betérni a szomszédba, az ország leghíresebb whisky-kifőzdéjébe, a Bushmill’s distillerybe, ehhez talán nem is kell kommentár.

Innen, a sziget északkeleti sarkából vezet a délre Antrim megyében az a parti út, ami tényleg gyönyörű és aminek a végállomása Belfast, az észak-ír főváros. Mivel tophármat csináltunk, a város sajnos már nem fér bele, amúgy egy kis történelmi betekintésért ez is kötelező (főleg a híres black taxi-túra).

Képek


És még


Igen, a topháromból kimaradt Dublin. A nyüzsgő város a Guiness-gyár és a Temple-bar kocsmái mellett igazából nem sokat ad a hétköznapi turistáknak, és amúgy is, Írországban a countryside az, ami verhetetlen. Különben pedig úgyis ide érkezik mindenki… Szintén kimaradt Galway városa és a mellette fekvő Connemara nemzeti park, de ez annyira jó, hogy legközelebb külön írunk róla.


Egyéb info:

Ír információk első kézből
http://www.rumpf.hu/

Az Index Írország fóruma
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9017891&la=53761314

Tourismireland.com
http://www.tourismireland.com/

Írország-térkép
http://www.lonelyplanet.com/mapshells/europe/ireland/ireland.htm

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://avasarlo.blog.hu/api/trackback/id/tr26887605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása