Finn kiállítás, Néprajzi Múzeum

2009.07.09. 11:16 - írta: avasarlo

Kis faház az erdőben, lehetőleg tó partján - ez ugye Finnországban nem lehetetlen -, amiben alapfelszereltség a szauna és a vodka. Ezt a házikót mökki-nek hívják, valahogy így néz ki és muszáj lesz eljutni egy ilyenbe, ahol a szaunából egyből a tóba csobbanhatsz:


A kifejezést a héten hallottam/láttam először a Néprajzi Múzeum finn tematikájú kiállításán, A kiállítás korrekt és extenzív anyaggal mutatja be a magyar-finn relációt, a sztereotípiákon keresztül. Alapdolgokról van szó, hiszen egyértelmű, egy mondatban összefoglalva valahogy úgy néz ki, hogy az átlag finn ember szaunából ki és szaunába be, nem fázik mínuszharmincban sem, kemény harcot vív az elemekkel, mindeközben pedig Nokiát szorít a füléhez. Van három kevésbé triviális vonal is, ilyen a finn kortárs design bemutatása (ide esnek a hihetetlen tetszetős hétköznapi használati tárgyak), a metálzene vonulat (nagyon megy kint a tipikus szörnymetál, mitologikus szövegvilággal), valamint a finn sportsikerek (F1, jégkorong).



Bibliofílekre is gondoltak a szervezők: a Kalevala természetesen nem marad ki az anyagból, a kiállított tárgyak mellett rengeteg plusz infó van a témában, amihez még több pluszot tesz a kiállítási katalógus.

Összességében jó kis program akár hétköznap délutánra a finn kiállítás, sietve és felületesen 20 perc alatt letudható, ha több időt szánsz rá és el akarsz mélyedni, akkor 1-2 óra simán. Negatívumként annyi jut eszembe, hogy 1. a bevilágítás néha nem a legoptimálisabb, vannak szekciók, amik árnyékos, sötét sarokban húzódnak meg, 2. lehetne több izgő-mozgó, interaktív, látványos elem, ez főleg a gyerekeket sokkal jobban behúzná.

(M)ilyenek a finnek? - Finnország magyar szemmel, Néprajzi Múzeum
2009. június 27. - 2010. november 28.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://avasarlo.blog.hu/api/trackback/id/tr941235979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_yossarian · http://szinhaz.blog.hu 2009.07.09. 11:43:26

Mökkiben már voltam, az tényleg eléggé odab.sz a fílingnek. A kiállítás is bejövős, ősszel (asszem)ráadásul időszakosan kiegészül a északi metál tárlat, szabadon lehet majd headbang-sátánvilla kombózni a neobarokk aulában.

mummin 2009.07.09. 17:00:34

Északi finnmetál vonulat bővebben majd 2010 januárjában... addig türelem.

A_Denever 2009.07.14. 16:22:33

Itt lehet foglalni, ha mar aktualis:
www.nettimokki.com/home.php?sitelang=1

A fabodetol a tavas plazmatevesig bezarolag igeny es penztarca szerint, akar eskuvokre miegymasra. Ha kozel van egy falugazdasag, ott legyek is lesznek boven, a tobbit a piktogrammok alapjan ossze lehet valogatni. Pl. legyen-e betonut vagy kozert a kozelben.

Nyarra es szentivan estejre kb. tobb honappal elore erdemes foglalni, sot van amikor napokra nem csak teljes hetre kiado a vikkendhaz. Telen konnyebb valasztani ha nincs a kozelben siparadicsom. Ha van akkor erdemes fel/egy evvel elotte megallapodni. Ilyenkor a hideg toban uszas melle erdemes a jegcsakany kezeleset is elsajatitani.
süti beállítások módosítása